dozimi i linzess

dozimi i linzess

përmbledhje

Linzess (Linaclotide) është një ilaç me recetë me emër të markës. Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) e ka aprovuar atë për të trajtuar kushtet e mëposhtme tek të rriturit:

 • Kapsllëku idiopatik kronik (CIC)
 • Sindromi i zorrës së irrituar me kapsllëk (IBS- C)

Linzess vjen si një kapsulë gojore. I përket një klase të drogave të quajtur guanylate ciklaza-c agonistë.

Në këtë kohë, Linzess është në dispozicion vetëm në një formë të markës. Aktualisht nuk ka asnjë version të përgjithshëm të Linzess.

Ky artikull përshkruan dozat tipike për Linzess të siguruar nga prodhuesi i drogës. Kur merrni Linzess, ndiqni gjithmonë dozën e përshkruar nga mjeku juaj.

dozimi i linzess

Para se të filloni trajtimin me Linzess, mjeku juaj do të rekomandojë dozën më të mirë për ju.

Forma e Linzess

Linzess vjen si një kapsulë orale.

Linzess Forca

Linzess vjen në tre pikat e forta:

 • 72 mikrogramë (MCG)
 • 145 mcg
 • 290 mcg

Sidoqoftë, sigurohuni që të merrni dozën që mjeku juaj përshkruan për ju. Mjeku juaj do të përcaktojë dozën më të mirë për t’iu përshtatur nevojave tuaja.

doza për kapsllëkun idiopatik kronik

Doza e rekomanduar e fillimit të Linzess për të trajtuar kapsllëkun idiopatik kronik (CIC) është 145 mcg në ditë. Kjo është doza më e lartë (e cila mund të quhet edhe doza maksimale) e Linzess që rekomandohet për CIC.

Në disa raste, të tilla si nëse keni efekte anësore nga Linzess, mjeku juaj mund të rekomandojë një dozë të ndryshme të Linzess. Ata mund të rekomandojnë të merrni një dozë më të ulët prej 72 mcg në ditë. Kjo është doza më e ulët e ilaçit që rekomandohet për të trajtuar CIC.

Mjeku juaj mund të ndihmojë në përcaktimin e sasisë më të mirë të dozës së linzess për ju.

Dozimi për sindromën e zorrës së irrituar me kapsllëk

Dozimi tipik i linzess për sindromën e zorrës së irrituar me kapsllëk (IBS-C) është 290 mcg në ditë. Kjo është doza e vetme e rekomanduar e Linzess për këtë përdorim, kështu që është doza më e ulët, dhe doza maksimale e rekomanduar për të trajtuar IBS-C.

Nëse keni pyetje në lidhje me orarin më të mirë të dozimit për ju, bisedoni me mjekun tuaj.

Trajtimi afatgjatë

Linzess është menduar të jetë një trajtim afatgjatë. Nëse ju dhe mjeku juaj përcaktoni që Linzess është i sigurt dhe efektiv për ju, ka të ngjarë të merrni atë afatgjatë.

Pyetjet e bëra shpesh

Më poshtë janë disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me Linzess.

A ka për qëllim Linzess të merret dy herë në ditë?

Jo, Linzess nuk është menduar të merret dy herë në ditë. Ky ilaç duhet të merret vetëm një herë në ditë në stomak bosh në mëngjes, të paktën 30 minuta para vaktit tuaj të parë të ditës.

Sidoqoftë, një ilaç tjetër që përdoret për të trajtuar kapsllëkun idiopatik kronik (CIC) ose sindromën e zorrës së irrituar me kapsllëk (IBS-C), i quajtur Amitiza (lubiproston), zakonisht merret dy herë në ditë.

Nëse keni pyetje në lidhje me opsionet e tjera të trajtimit për gjendjen tuaj, bisedoni me mjekun tuaj.

Cilat janë dozat maksimale dhe më të ulëta të linzess?

Dozat maksimale dhe më të ulëta të linzess që rekomandohen do të varen nga gjendja që po merrni ilaçin për të trajtuar.

Për CIC, doza më e ulët e rekomanduar është 72 mikrogramë (MCG), dhe maksimumi është 145 mcg.

Për të trajtuar IBS-C, doza tipike është 290 mcg. Kjo është edhe doza më e ulët dhe doza maksimale e rekomanduar për këtë gjendje.

Për më shumë informacion në lidhje me dozat e Linzess, shihni seksionin "Linzess doza" më lart. Nëse keni pyetje shtesë, bisedoni me mjekun tuaj.

Si të merrni Linzess

Linzess është në dispozicion si një kapsulë orale që ju gëlltisni. Para se të filloni të merrni Linzess, mjeku juaj do të diskutojë udhëzimet e dozimit me ju.

Ju duhet të merrni dozën tuaj të linzess në stomak bosh të paktën 30 minuta para vaktit tuaj të parë të ditës.

Sigurohuni që të gëlltisni tërë kapsulën. Mos e shtypni ose përtypni kapsulën. Nëse keni probleme për të gëlltitur Linzess, mund të hapni kapsulën dhe të përzieni përmbajtjen në mollë ose ujë. Spërkatja e linzess në ushqime të tjera të buta ose lëngje nuk është vlerësuar.

Për të përzier Linzess në mollë parazol komente, hapni përmbajtjen e kapsulës dhe përzieni përmbajtjen në një lugë çaji mollë të temperaturës së dhomës. Merrni menjëherë këtë përzierje. Mos e ruani dozën e përzier për të marrë më vonë.

Për të përzier linzess me ujë:

 • Hapni kapsulën dhe spërkatni përmbajtjen në 30 mililitra (ml) të ujit të temperaturës së dhomës.
 • Rrotulloni përzierjen për rreth 20 sekonda për të shpërndarë rruazat.
 • Gëlltisni përzierjen.
 • Shtoni edhe 30 ml ujë të tjerë në filxhan, rrotullohen përsëri për 20 sekonda dhe pini.
 • Hapi 4 rekomandohet në rast se ndonjë prej shkopinjve të dozës në pjesën e brendshme të filxhanit tuaj. Gjithmonë merrni dozën tuaj të Linzess menjëherë pasi ta përzieni. Mos e ruani përzierjen për më vonë.

  Linzess mund të jepet gjithashtu nga një tub ushqyes nasogastrik ose gastrostomi nëse është e nevojshme.

  Nëse keni pyetje në lidhje me udhëzimet e dozës për Linzess ose si të merrni dozën tuaj, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

  Etiketat dhe kontejnerët e aksesueshëm të drogës

  f Ju keni probleme të lexoni etiketën tuaj të recetës, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Disa farmaci ofrojnë etiketa me printime të mëdha, braille ose një kod që skanoni me një smartphone për të kthyer tekstin në të folur. Nëse farmacia juaj lokale nuk i ka këto mundësi, mjeku ose farmacisti juaj mund të jenë në gjendje të rekomandojnë një farmaci që bën.

  Dozimi i Linzess që mjeku juaj përshkruan do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë llojin dhe ashpërsinë e gjendjes që po përdorni Linzess për të trajtuar.

  Kushtet e tjera mjekësore që keni mund të ndikojnë gjithashtu në dozën tuaj të linzess.

  Faktorët që mund të ndikojnë në dozën tuaj

  Dozimi i linzess që mjeku juaj përshkruan do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë llojin dhe ashpërsinë e gjendjes që po përdorni Linzess për të trajtuar.

  Kushtet e tjera mjekësore që keni mund të ndikojnë gjithashtu në dozën tuaj të linzess.

  doza e humbur

  Nëse ju mungon doza juaj e linzess, duhet të kaloni dozën tuaj të humbur dhe të merrni dozën tjetër në kohën tuaj të rregullt. Mos merrni dy doza të Linzess menjëherë për të kompensuar dozën e humbur.

  Për të ndihmuar të siguroheni që të mos humbni një dozë, provoni të përdorni një kujtesë për ilaçe. Kjo mund të përfshijë vendosjen e një alarmi ose përdorimin e një kohëmatësi. Ju gjithashtu mund të shkarkoni një aplikacion kujtese në telefonin tuaj.

  linzess dhe mbidozë

  Nëse përdorni më shumë linzess sesa përshkruan mjeku juaj, mund të zhvilloni efekte anësore serioze.

  importantshtë e rëndësishme që të mos përdorni më shumë linzess sesa këshillon mjeku juaj.

  Simptomat e një mbidozimi

  Simptomat e mbidozimit të Linzess mund të përfshijnë diarre.

  Nëse merrni më shumë se sasia e rekomanduar e Linzess

  Thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse besoni se keni marrë shumë Linzess. Një tjetër mundësi është të telefononi Shoqatën Amerikane të Qendrave të Kontrollit të Poisonit në 800-222-1222 ose të përdorni mjetin e tij në internet. Nëse keni simptoma të rënda, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale, ose shkoni në dhomën më të afërt të urgjencës.

  linzess dhe tërheqja dhe varësia

  Linzess nuk besohet se shkakton tërheqje ose varësi të drogës.

  Tërheqja mund të ndodhë kur ndaloni të merrni një ilaç që merrni çdo ditë dhe trupi juaj është mësuar. Simptomat e tërheqjes mund të përfshijnë nauze, të vjella ose djersitje. Varësia

  mund të ndodhë nëse trupi juaj mësohet të keni një ilaç çdo ditë dhe ju duhet ilaçi që të ndjehet mirë.

  sshtë e mundur që ndalimi i trajtimit me Linzess mund të rrisë kapsllëkun që përjetoni nga gjendja juaj. Kjo për shkak se ilaçi po punon për të trajtuar kapsllëkun, kështu që ndalimi i trajtimit mund të bëjë që kapsllëku të kthehet.

  Në provat klinike të njerëzve që marrin Linzess, kur ata ndaluan trajtimin, ajo u quajt një "periudhë tërheqjeje". Megjithëse simptomat e kapsllëkut u përkeqësuan gjatë kësaj kohe, njerëzit në studim nuk pësuan tërheqje ose varësi nga droga.

  Ju nuk duhet të ndaloni trajtimin me Linzess pa folur me mjekun tuaj. Ata mund të rekomandojnë një mundësi të ndryshme trajtimi për gjendjen tuaj nëse doni të ndaloni trajtimin me Linzess.

  marrje dhe burime të dobishme

  Dozat në këtë artikull janë doza tipike të siguruara nga prodhuesi i drogës. Nëse mjeku juaj rekomandon Linzess për ju, ata do të përshkruajnë dozën që është e përshtatshme për ju. Gjithmonë ndiqni dozën që mjeku juaj përshkruan për ju.

  Si me ndonjë ilaç, kurrë mos ndryshoni dozën tuaj të Linzess pa rekomandimin e mjekut tuaj. Nëse keni pyetje në lidhje me dozën e Linzess që është më e mira për ju, bisedoni me mjekun tuaj.

  Përveç mësimit për dozën, ju mund të dëshironi informacione të tjera në lidhje me Linzess. Këto artikuj shtesë mund të jenë të dobishëm:

  • Më shumë rreth Linzess. Për informacion në lidhje me aspektet e tjera të Linzess, referojuni këtij artikulli.
  • Efektet anësore. Për të mësuar rreth efekteve anësore të Linzess, shihni këtë artikull. Ju gjithashtu mund të shikoni informacione për përshkrimin e Linzess.
  • Krahasimi i drogës. Për të zbuluar se si Linzess krahasohet me trulance, lexoni këtë artikull.
  • Detaje rreth gjendjes suaj. Për detaje rreth kapsllëkut, shihni listën tonë të artikujve të kapsllëkut. Dhe për të mësuar më shumë rreth sindromës së zorrës së irrituar (IBS), vizitoni qendrën tonë IBS dhe referojuni listës sonë të artikujve të lidhur.

  Sidoqoftë, ky artikull nuk duhet të përdoret si zëvendësues i njohurive dhe ekspertizës së një profesionisti të licencuar të kujdesit shëndetësor. Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni ndonjë ilaç. Informacioni i drogës që përmbahet këtu është subjekt i ndryshimit dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, udhëzimet, masat paraprake, paralajmërimet, ndërveprimet e drogës, reaksionet alergjike ose efektet anësore. Mungesa e paralajmërimeve ose informacioneve të tjera për një ilaç të caktuar nuk tregon se kombinimi i ilaçeve ose ilaçeve është i sigurt, efektiv ose i përshtatshëm për të gjithë pacientët ose të gjitha përdorimet specifike.

  • Sindromi i zorrës së irrituar
  • Farmaci/farmacist
  Share:
  0

  TOP

  Translate »
  X